O radách na cestu do nových domovů

 Blíží se ten velký den, kdy se váš život převrátí naruby. Přijedete si pro moje štěně.

Já osobně si myslím, ať si každý dělá, co uzná za vhodné, ale je tu ONA a ta má na všechno názor. Nebo aspoň důvod, proč by se TO tak mělo dělat. Kdo má zkušenost se psím miminem, si místo čtení může dát kafe a rum.

Tak pěkně popořádku:

Pro štěně si asi přijedete autem. Pravděpodobně nebudete vybaveni ani přepravkou ani kšírkami. A jelikož štěně pojede autem poprvé a poprvé bude beze mě, bude ho chtít mít na klíně stejně jako ONA měla mě, když si mě vezla domů. Na cestu dostanete (mimo jiné) smrdutou dečku, aby štěně nebylo v takovém stresu a mohlo se domnívat, že se nic zásadního neděje. Dobré je mít po ruce roli papírových utěrek a pytlík na odkládání blitkami potřísněných papírků. Možná ani vlhký hadřík nebude na škodu. Neberte si na sebe „hodobožové“ oblečky. Štěňátka mají drápky a než zjistí, že je na cestě nejlepší spát, budou chtít pochodovat do všech světových stran. Pro přepravu psů obecně existují jen dva bezpečné způsoby: buď v přepravním boxu v zavazadlovém prostoru nebo na zadní sedačce na „psí dece“ zacvaknutí v bezpečnostním pásu. ONA na to má názor.

Štěňata byla doposud krmena 4x denně převážně Brit Care Puppy Lamb & Rice (1kg dostanete na cestu). Tohle krmení je jedno z mála, které mohou štěňata už od 4 týdnů. Štěňata sem tam dostávala i jiné dobroty: tvaroh s banánem a žloutkem, nebo hovězí maso s rýží a mrkví atd., aby poznávala jiné chutě.  Rozhodnutí, čím budete krmit nadále je zcela na vás. ONA mě krmí pouze granulemi. Většina granulek je vhodná až od 2 měsíců. Jako štěně jsem žrala Essential nebo Barking Heads, ale jako „dospělec“ jsme se nakonec ustálili na Yoggies. ONA nikdy nekupuji granule v supermarketu.

Pokračujte v krmícím režimu 4x denně, od 4 měsíců 3x denně, od 6 měsíců 2x denně. Nikdy nenechávejte zbytek žrádla v misce (to je režim pro kočky). Jednoduše řečeno: častěji a menší porce. Co se týče množství: na krmivu je doporučené dávkování nebo u výrobce existují různé kalkulačky, to je pro mě španělská vesnice.  Každé štěně je jiné, tak to berte prosím orientačně. Mimina rychle rostou a potřebují dostatek živin, nevadí, že jsou kulaťoučká. Na správnou „siluetu“ je čas až po přezubení. Honič má mít štíhlý, tzn. propadlé slabiny a hmatná žebra. Obezita mu nesluší ani neprospívá. „Držet ho u huby“ je obtížné, ale nutné. Pokud budete hodně odměňovat  = „pamlskovat“, musíte ubrat z misky.

Bříško štěněte je velmi citlivé. Proto všechny změny, které v jejich jídelníčku chystáte, dělejte postupně v rozmezí přibližně jednoho týdne. Máme mají rádi rutinu, tak se snažte dodržovat čas krmení, co možná nejpřesněji. Předejdete tím zbytečnému stresování, hltání a přejídání se.

Žrádlo i voda musí mít pokojovou teplotu. Vodu z kohoutku nechte cca hodinu odstát. Zaprvé získá příjemnou pokojovou teplotu, zadruhé z ní stihne vyprchat chlór, kterým nám nevoní. Pokud načnete konzervu, poté ji nacpete do lednice, a pak zase do misky, je důležité, aby nebyla studená, ale také v pokojové teplotě.

Nechte je po jídle odpočívat, cca 1 - 2 hodiny. Předejdete případné torzi žaludku a zajistíte lepší trávení. Misky budete potřebovat dvě. ONA mi na pití koupila misku malou (cca 15 cm průměr), ale hlubokou. V té si totiž nemáchám uši a nedělám pak bordel po celým bytě.

Od 3. měsíce se doporučuje štěněti podávat tablety Canhydrox GAG, pro správný vývoj šlach a kloubních pouzder.

Krmení, pelechy, hračky, obojky (25 – 35 cm), a jiné „vjecy“ lze objednat na různých webech, nabízejících po registraci věrnostní programy, slevy či dárky. ONA používá Spokojeného psa. Slevu si musíte pohlídat, někdy se stane, že z programu vypadnete.

Co nesmíme: cibuli (v jakékoliv formě), čokoládu, hroznové víno (i rozinky), vlašské ořechy, avokádo

Co nám škodí: solené a kořeněné jídlo, kravské mléko (časté průjmy), brambory, soja (vše co obsahuje sojovou moučku), zelí a kapusta nadýmají, uzeniny. Nedávejte zbytky lidské potravy, cukrovinky atd.

Co je fajn mít v lékárničce: Zyrtec nebo Dithiaden, pro případ bodnutí včelou nebo vosou (štěně ¼, dospělý pes celý), prášek zmírní alergickou reakci. Pro případ náhlého průjmu Smecta nebo Attapectin. Když sežerou něco, co by měli rychle vyblinkat, tak je dobré mít peroxid vodíku, který se zředí vodou a stříkne štěněti do tlamky. Šavle lítají hned. Poměr se různí s velikostí štěněte. Zeptejte se svého veterináře.

Čemu se vyhnout: Štěně nezatěžujte běháním „z a do“ schodů hlavně v době přezubování. Procházky v řádech kilometrů až od ½ roku. Běhání u kola, psí sporty, agility, skoky cca od 1 roku.  

Štěňata jsou naučena základní čistotě. Neměla by se pokadit doma, natož v pelechu. Sem tam se nějaká ta loužička najde. V prvních dnech pobytu v novém domově je venčete hned po probuzení a před jídlem. Důležitá je vaše důslednost a správné načasování. ONA mě bez problémů naučila chodit se vším mimo zahradu.

Lucernský honič je velmi inteligentní a ochotně vyhoví každému vašemu přání, dobře se vychovává a rychle se učí. Nejdůležitější bod výchovy je rozhodně PŘIVOLÁNÍ. Začněte to štěně učit ihned, jak přijdete domů. Postupně a vždy s odměnou, výsledek se dostaví. Návodů na internetu najdete celou řadu, bez stopovačky a lákavé odměny se ale neobejdete. ONA používá mlsky Essential Foods – drobné kostičky a láme je napůl, nebo vařená krájená drůbeží srdíčka, nebo nadrobno krájený sýr Gouda. Nejvíc mi chutnají srdíčka. Není špatné si na výchovu vzít na pár hodin lektora a vidět v praxi jak na to. Lucern nepotřebuje tvrdou ruku ale důslednost a stále stejné povely (od všech členů rodiny). Za „socializací“ jsem chodila do psí školky. To mě bavilo. Setkala jsem se tam s ostatními stejně starými štěňaty.  Žádné nepředvídatelné reakce cizích psů. Od 1. dne štěně po chvílích zvykejte na samotu. Že bude plakat? Nevyměkněte! Kontrolujte, zda není v dosahu něco, čím by si mohlo ublížit (zabezpečte kabely, šnůry od telefonu, mobily, ovladače proti rozkousání). Počítejte s likvidací prvních pelechů a hraček v rekordním čase. Při jejich nakupování zohledňujte cenu, ať vám zbude na žrádlo. Nechávejte mu jen dostatek psích hraček. K štěněcímu věku patří, že všechno okusují a berou do huby (vajgly, kameny i cizí „enona“). Pokud se v roce rozhodnete zakoupit elektrický obojek, konzultujte jeho používání s odborníkem, nejlépe si dohodněte pár výukových lekcí (naučené chyby se těžko odstraňují).

Koupání – někdy je to nutné, ale stejně to nesnáším. Je to proces: ONA připraví podložku proti poškrábání vany a tavený sýr, kterým pomaže okraj vany. ON musí být taky přítomen, zvedne mě do vany. ONA mě drží a mydlí šamponem (zn. Héry), ON ovládá sprchu. Do půl roku štěně nekoupejte, pokud to není nezbytně nutné.

Kontrolujte čistotu oušek. U veterináře lze koupit vodičku na čistění uší (Otodine nebo Traume Petr). Pokud je zvukovod čistý, klidný bez hnědého mazu není dobré do něj zbytečně sahat. ONA k příležitostnému čištění používá vlhčené ubrousky od Canina Petvital Ohrentucher. Když ubrousky zatáhnete do svačinové folie vydrží vám vlhké dlouhou dobu.

Nezapomínejte na pravidelné odčervení a očkování. Odčervení se provádí 2x do roka, nejlépe na jaře a na podzim. Pokud nechcete do pejska zbytečně rvát chemii, nechte mu vyšetřit bobek u veterináře nebo ho pošlete do „labvetu“. https://www.labvet.cz/

Pravidelně stříhejte drápky, pozor nestřihněte štěně do nehtového lůžka. Lucerni mají drápky černé, tak lůžko není vidět jako u bílých drápků.

                            

ONA bude ráda za každou fotku a zprávu, jak se štěněti daří. Volejte jí nebo pište kdykoliv, ráda se s Vámi podělí o své zkušenosti. Zkrátka ONA bude ráda za trvalý kontakt.

Pokud se rozhodnete moje děti vystavovat nebo dokonce uchovnit, to bude mít ONA óbrovskou radost.

Odkazy:

http://www.svycarskyhonic.com/

https://dogoffice.cz/

https://www.spokojenypes.cz/

https://www.canina.cz/

https://lucernskyhonic.blogspot.com/





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

O Kimovi

O podstatných čtyřech bodech

O vrhu "A" - 4. týden